DESPRE DIAMANTE:

Cuvantul "Diamant" provine din grecescul "Adamas", care inseamna indestructibil. Acesta este singura gema compusa dintr-un singur element chimic, carbonul C. Diamantul este format in intregime din atomi de carbon, cristalizand in sistem cubic (isometric).

Istorie

800 i.Hr. - au fost descoperite diamantele.
320-296 i.Hr. - Din aceasta perioada dateaza cea mai veche marturie scrisa asupra diamantului ce face parte dintr-o insemnare budista, numita "Anguttara Nikaya". Cam tot in aceasta perioada diamantul este cunoscut si de greci, de la care ne-a ramas o statueta de bronz care are, incrustate, in chip de ochi, doua diamante neslefuite, obiectul putind fi admirat astazi in vitrina de la British Museum din Londra. In aceasta perioada diamantele erau folosite ca si talismane.
327 i.Hr. - Alexandru Macedon aduce primele diamante in Europa din India.
1074 - Crearea unuia din primele exemple de bijuterie cu diamante, coroana reginei ungare.
1456 - Lodewyk van Berken, un taietor de diamante din Anvers, creeaza primul diamant taiat in fatete.
1477 - Maximilian de Austria face cadou un inel cu un diamant Mariei de Borgogna, incepand astfel traditia inelului de logodna.
1642 - reapare in Europa diamantul Hope, adus de un negustor francez, Jean-Baptiste Tavernier.
1726 - Diamantul este descoperit in Brazilia, ce devine principalul producator de diamante din lume.
1797 - Chimistul englez Smithson Tennant descopera ca diamantul este format din carbon, "arzand" un diamant intr-un mediu de oxigen si gasind doar resturi de dioxid de carbon.
1867 - Depozite de diamant sunt descoperite la Kimberly in Africa de Sud.
martie 1888 - "South Africa's Kimberley Central Mining Company" si "De Beers Mining Company" se unesc si formeaza "De Beers Consolidated Mines Limited."
26 ianuarie 1905 - Se descopera in Africa de Sud cel mai mare diamant din lume, Cullinan. in stare bruta cantarea 3.025 carate.
1958 - diamantul Hope este donat Institutului Smithsonian din Washingtonde catre Harry Winston. Valoarea actuala a acestui diamant, considerat ca fiind un purtator de ghinion, este estimata in jurul cifrei de 250 milioane de dolari.
1958 - Diamantul se descopera in Siberia.
1967 - Diamantul Darya-i-Nur, un diamant de culoare rosie ce cantarea intre 175-195 carate este purtat de ultimul sah al Iranului la incoronarea sa.
1990 - Numeroase depozite de diamant sunt descoperite in nord-vestul Canadaei.
mai 2000 -Dupa o serie de reuniuni interguvernative, guvernul din Africa de Sud creeaza "Kimberley Process" pentru a discuta si a infrunta problema "diamantelor de conflict"( numite si "diamante de sange")
5 iulie 2000 - Consiliul de Siguranta al Natiunilor Unite voteaza pentru a impune un control riguros al comertului cu diamante provenite din Sierra Leone, cu scopul de a reduce utilizarea diamantelor in sustinerea razboaielor din zona.

Despre formarea diamantelor

Diamantele se formeaza la adancimi de 150-200 km sub pamant. Potrivit geologilor, prima „eliberare” a diamantelor a avut loc acum aproximativ 2,5 miliarde de ani, iar cea mai recenta acum 45 milioane de ani. Conform oamenilor de stiinta, carbonul care intra in compozitia diamantelor provine din topirea rocilor pre-existente in scoarta Pamantului, care abunda in atomi de carbon. Schimbarile de temperatura din scoarta superioara forteaza atomii de carbon sa patrunda mai adanc, unde dau nastere altor roci, atunci cand scade temperatura. Daca exista si alte conditii, in afara temperaturii, precum presiune si componenta chimica potrivita, atunci acesti atomi de carbon se leaga, formand cristale de diamant. Nu exista nici o garantie ca acesti atomi de carbon vor da nastere unor diamante. Daca temperatura creste sau presiunea scade atunci cristalele de diamant se vor topi partial sau chiar total. Chiar daca se formeaza insa, dureaza mii de ani pana cand aceste diamante vor ajunge macar aproape de suprafata scoartei terestre.
Diamantele se pot exploata din rocile insotitoare prin minerit de exemplu Namibia, Africa de sud sau se separa din aluviunile (depunerile) apelor curgatoare (desertul, sau tarmul african).
Microdiamantele iau nastere la caderea meteoritilor mari pe Pamant (ex. craterul Barringer), creandu-se conditiile necesare pentru formarea diamantului, prin existenta unor presiuni si temperaturi ridicate si prezenta dioxidului de carbon. Varsta diamantelor este foarte diferita, fiind diamante vechi de peste 3 miliarde de ani, dar si diamante mai noi, care au varsta de cateva sute de milioane de ani.
Circa 250 de tone de minereu trebuie sa fie trecute printr-un procedeu de filtrare pentru ca, la final, sa se poata ajunge la un cristal cu taietura specifica, de un carat.

Calatoria diamantelor pana la suprafata pentru a putea fi extrase

Depozitele de diamante sunt numite pipe Kimberlite sau „Pamant albastru” (Blue Ground). O alta sursa de diamante o constituie depozitele aluviale, sursa secundara. Diamantele urca la suprafata in lava vulcanica sau magma, care erupe din vulcani mici dar destul de violenti. Sub acesti vulcani se gasesc asa numitele pipe, in forma de morcov, umplute cu roca vulcanica, fragmente de scoarta si diamante. Roca se numeste kimberlit, dupa numele orasului Kimberley, Africa de Sud, unde au fost descoperite aceste pipe pentru prima data in anii 1870. Un alt tip de roca care contine diamante se numeste lamproite.

Mai multe informatii despre diamante ca bijuterii gasiti in pagina info utile.